2011-03-10 12:24:46• hírek • Szatmár.ro

Emlékünnepséget szerveztek

Nicolae Iorga
Nicolae Iorga

A román történész, irodalmi kritikus, drámaíró költő és politikus Nicolae Iorga születésének 140. évfordulója alkalmából március 10-én emlékünnepséget szervezett a Szatmár Megyei Könyvtár és a „Doamna Stanca" Kollégium.

Március 10-én, 11 órától „Nicolae Iorga az európai tudatban" címmel rendezett megemlékezést a kultúrember születésének 140. évfordulójára a Szatmár Megyei Könyvtár vezetősége és a „Doamna Stanca" Kollégium. A rendezvény Ardelean Mircea köszöntőbeszédével vette kezdetét, majd Adrian Stef, a Megyei Tanács alelnöke mondott beszédet.

A megemlékezés keretében előadásra is sor került, amelyen részt vettek a kollégium kilencedik osztályos diákjai, valamint a Maria Govor történelem tanárnő és Armina Silaghi aligazgatónő. Az előadást Raluca Constantinescu könyvtáros vezette.

Nicolae Iorga a párizsi, berlini és lipcsei egyetemeken tanult és 23 évesen doktori címet szerzett, majd bejárta Európát. 1907-ben képviselővé választották, és a parlament tagja maradt 1938-ig, a parlament feloszlatásáig. Munkássága során főleg a románok középkori története foglalkoztatta, majdnem 1003 könyvet, 12.755 cikket és több ezer recenziót írt.

A tudományos munka mellett aktívan részt vett a társadalmi és politikai életben is. Versei és irodalomkritikai írásai különböző román folyóiratokban, lapokban jelent meg.



Megemlékeztek a román történészről, politikusról
Megemlékeztek a román történészről, politikusról


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: